Hagelskurar ute, men sol i sinne  – Office 365 och Teams-utbildning inne!

Under tisdagen och onsdagen 7-8 maj var vi på Haldor på besök i sydöstra Dalarna- närmare bestämt i Avesta. På agendan stod två heldagsutbildningar i Office 365 och Microsoft Teams. Förutom engagerade och inspirerade utbildningsdeltagare bjöd Avesta på ett riktigt busväder sällan skådat i maj månad. Sol och regn-/hagelskurar växlade om vartannat och det kändes därför riktigt skönt att hålla sig inomhus för lärorika introduktionspass om Office 365 och Microsoft Teams.

Det blir allt mer vanligt att organisationer (oavsett om vi pratar skola, småföretag eller större bolag) flyttar över mycket av sin verksamhet till Office 365, med allt vad det innebär. Som ett led i detta behövs stöd med hur verksamheten och de som arbetar där kan nyttja de verktyg som de faktiskt betalar för i sin licens. Ofta när vi håller i introduktionsutbildningar gällande just Office 365 och Microsoft Teams så slås vi av hur lyhörda och förändringsbenägna människor är när de får den information de behöver för att kunna jobba mer effektivt i de verktyg de redan har tillgång till. Ett stort problem (samt en lika stor möjlighet) med Office 365 är att det upplevs som ganska omfattande. Här kommer just Microsoft Teams in i bilden. Teams kokar ner många av de verktyg som finns i Office 365 till ett ställe, där man därefter kan samarbeta och kommunicera effektivt med sina kollegor.

 

Teamsutbildning

 

Jag brukar ofta sälja in Teams som ett socialt nätverk för organisationen. Det brukar ofta höja på ett par skeptiska ögonbryn på ett positivt vis. Sociala medier är något som många använder privat, och flertalet av dessa plattformar har utvecklat flöden för effektiv kommunikation och effektivt samarbete. Varför ska man inte ha samma möjlighet när man jobbar kan man då fråga sig?

 

När jag och vi på Haldor pratar om just Teams så försöker vi börja i rätt ände – hur ser organisationens behov ut och vilka utmaningar står man inför i det dagliga arbetet? När vi förstår dessa utmaningar kan vi skräddarsy en utbildning som är anpassad för just den organisation vi pratar med. Givetvis ser ofta behoven liknande ut, men samtidigt har alla företag/skolor sina egna utmaningar och egenheter som de vill kunna lösa på ett effektivt sätt.

 

När vi väl har den här förståelsen kan vi tillsammans med utbildningsdeltagarna grundligt gå igenom funktionerna i Office 365 och Microsoft Teams och stanna upp där det är nödvändigt. På så vis kan vi få med oss alla deltagare på utbildningspassen och hitta en nivå som passar alla, inte bara de som redan är insatta och ”digitalt vana”. Vi upplever att det är på just det här sättet som vi tillsammans kan digitalisera en organisation på ett effektivt sätt!

 

Utbildningsansvarig

Peter Olofsson, Utbildningsansvarig på Haldor