Den här veckan har Peter Olofsson, utbildningsansvarig på Haldor, varit och besökt skolorna i Sundbyberg som tillsammans med oss på Haldor arbetar med ett skolprojekt i Minecraft: Education Edition. Tillsammans bygger eleverna på de tre olika grundskolorna sina egna versioner av den nya tvärbanan mellan Norra Ulvsunda och Kista/Helenelund i Minecraft: EE.

 

Med hjälp av det digitala verktyget Minecraft: EE och kartor importerade från Lantmäteriet så skapar eleverna bland annat repliker av tvärbanans 8 kilometer långa sträckning i en nerskalad Minecraft-värld. Här jobbar femteklassarna med att utveckla sin förståelse för kartor och geografi eftersom vi ständigt stämmer av repliken i Minecraft-världen med den verkliga sträckningen på en kartsträckning från Storstockholms Lokaltrafik. Eftersom eleverna jobbar tillsammans och är upp till 20 stycken användare i samma värld så kräver det givetvis att eleverna fokuserar mycket på kommunikation och att utveckla sina förmågor att samarbeta. Att så pass många jobbar med samma projekt (i samma Minecraft-värld) är en stor utmaning men också något som är otroligt häftigt att följa som pedagog. Att se att eleverna peppar varandra och hjälper till där det behövs är en otroligt häftig upplevelse och det är just här Minecraft: Education Editions styrka ligger.

 

Minecraft EE-projektet med skolorna i Sundbyberg

Utöver att bygga repliker av sträckningen mellan Norra Ulvsunda och Kista/Helenelund så har eleverna också som uppdrag att bygga egna versioner av de 10 olika stationer som kommer att finnas på sträckningen. Här jobbar eleverna i realistisk skala för att kunna låta kreativiteten och samarbetet flöda på allra bästa sett. På bilden ovan ser vi en av stationerna som eleverna byggt med tillhörande restauranger och bekvämligheter.

 

Minecraft EE-projektet med skolorna

Tack vare kamera- och portföljfunktionen i Minecraft: EE så kan eleverna ständigt dokumentera det som de arbetar med i verktyget. Bilden ovan är tagen med just den spelkameran och det är enkelt att samla in material och anteckna om det man arbetar med just nu. På det här sättet är det möjligt att följa upp elevernas arbeten som lärare och förankra det mot innehållet i ämnesplanerna som man arbetar med.

 

Minecraft EE-projektet

 

Vill ni veta mer om hur ni kan använda Minecraft: Education Edition i undervisningen?
Kontakta oss då på: info@haldor.se eller ring 060-61 55 55.